مقدمه
مواد غذایی لازم برای بدن ، شامل پروتئین ها ، هیدارتهای کربن ، چربی ها ، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد . غذاهایی که بطور روزانه مصرف می کنیم از مواد غذایی که به آن اشاره شد تشکیل شده اند . تغذیه صحیح به معنی خوردن و دریافت مقدار لازم و کافی از هر کدام از این مواد غذایی می باشد . این مقدار لازم و کافی یا همان نیازهای تغذیه ای در افراد مختلف با یکدیگر تفاوت دارد سن ، جنس ، میزان فعالیت فرد ،شرایط محیطی و سلامت یا بیماری از عواملی هستند که موجب بروز این تفاوتها می شوند .
هیدرات های کربن
هیدارت های کربن مهمترین منابع انرژی برای بدن ما هستند و بطور معمول ، بالاترین درصد مصرفی را در مجموع غذاهای روزانه دارا می باشند نان و غلات از شناخته شده ترین منابع غذایی هیدرات کربن هستند .
جالب است بدانید گروه هیدرات های کربن فقط شامل نان و برنج نیست بلکه انواع قندها مانند ساکاروز یا شکر( هیدرات کربن ساده ) نشاسته ( هیدرات کربن پیچیده ) و سبزیجات ( هیدرات کربن غیر قابل هضم یا فیبر ) همگی از دسته هیدراتهای کربن هستند.
پروتئین ها
پروتئین ها مسئول رشد و حفظ ساختار بدن ما هستند پروتئین ها از اجزایی بنام اسید آمینه تشکیل شده اند بدن ما قادر به ساخت برخی از انواع اسیدهای آمینه نیست و لازم است آنها را از طریق دریافت مواد غذایی پروتئین دریافت کند ( به این اسیدهای آمینه ، اسیدهای آمینه ضروری می گویند ) گوشت قرمز و سفید شناخته شده ترین منابع پروتئین می باشند .
چربی ها
چربی ها در ساختمان غشای سلول ها بکار می روند و نقش مهمی در تامین انرژی مورد نیاز بدن دارند .بعلاوه چربی ها تنها منبع تامین کننده دسته ای از ویتامینه ها موسوم به ویتامینهای محلول در چربی هستند ( ویتامین E- D- A ) روغن و کره شناخته شده ترین منابع چربی هستند .
ویتامین ها و مواد معدنی
وجود این مواد برای برقراری مسیرهای سوخت و ساز بدن ضروری می باشد مقادیر ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن کمتر از مقادیر هیدرات کربن ، چربی و پروتئین می باشد اما همین مقدار اندک برای بدن کاملا ضروری و غیر قابل حذف می باشد . ویتامین ها به دو دسته محلول در آب ( ویتامین C- گروه B ) و محلول در چربی ( ویتامین E- D- A )تقسیم شده اند .
گروههای غذایی در 4 گروه اصلی غذایی طبقه بندی می شوند .
- گروه نان و غلات
- گروه گوشت ، تخم مرغ ، حبوبات ، و مغزها
- گروه شیر و لبنیات
- گروه میوه ها و سبزی ها
غذاهایی که داخل یک گروه قرار می گبرند ( از ارزش غذایی تقریبا مشابهی برخوردارند و می توان در صورت لزوم آنها را جایگزین یکدیگر نمود . مثلا برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن می توان از شیر ماست ، پنیر به جای یک دیگر استفاده نمود.
باید توجه داشت که نمی توان گروهها را جایگزین یکدیگر کرد یعنی نمی توان مصرف سبزیجات را جایگزین گوشت یا برنج و غلات نمود . لذا در یک رژیم متعادل روزانه باید نسبت مناسبی از غذاهای موجود در هر کدام از گروههای غذایی وجود داشته باشد .مقیاس سنجش مقدار مورد نیاز مواد غذایی ( واحد ) می باشد که دارای اندازه تعریف شده معینی است مثلا:
1 واحد شیر یعنی 1 لیوان شیر
1 واحد گوشت یعنی 60 گرم گوشت ( معادل 2 تکه متوسط خورشتی )
1 واحد نان یعنی یک برش 30 گرمی ( معادل یک کف دست از نان سنگک ، بربری و تافتون و 4 برش از نان لواش )
1 واحد میوه یعنی یک عدد سیب یا پرتقال متوسط
گروه نان و غلات
مواد غذایی مانند نان ، ماکارونی ، گندم . جو ، ذرت در این گروه قرار دارد مواد غذایی این گروه بیشترین مهم در تامین انرژی بدن دارا هستند . غذاهای گروه نان و غلات از مهمترین منابع ویتامین های گروه B می باشند این غذاها حاوی آهن و پروتئین هم هستند . بد ن ما روزانه به 11تا 6 واحد از غذاهای این گروه نیاز دارد مقدار مصرف غذاهای این گروه به فعالیت روزانه فرد بستگی دارد .
برای مثال
اگر فردی بخواهد روزانه 7 واحد از گروه نان و غلات مصرف کند ، می تواند معادل 3 کف دست نان سنگک در صبحانه - 2 کفگیر پلو در ناهار و 2 کفگیر ماکارونی در شام بخورد .
جدول غذاهای گروه نان و غلات معادل یک واحد
انواع نان | مقدار معادل یک واحد |
نان سنگک – بربری - تافتون | 1 برش ( معادل یک کف دست ) |
نان لواش | 4 برش |
نان باگت | 1 برش ( بطول 7 سانتی متر ) |
سایر غذاها | |
برنج | 1 کفگیر |
ماکارونی | 1 کفگیر |
سیب زمینی | 1 عدد متوسط |
بلال | 1 عدد متوسط |
دانه ذرت | نصف لیوان |
جوانه گندم | 3 قاشق غذاخوری |
تنقلات | |
برنجک | 5/1 لیوان |
بیسکویت | 3 عدد |
ذرت بو داده | 3 لیوان |
نکاتی درباره مصرف گروه نان و غلات
1- برنج را بصورت کته مصرف کنید ویتامین های گروه B در آب حل می شوند در برنج آبکش شده این ویتامین دور ریخته می شود.
2- از نان دارای سبوس استفاده کنید نان سنگک و نان جو ، سبوس دار از بهترین نان های سبوس دار در دسترس هستند
3- در تهیه نان از خمیر مایه یا خمیر ترش استفاده کنید سعی کنید از نان هایی که در تهیه آن جوش شیرین بکار می رود استفاده نفرمائید .
نان که با جوش شیرین تهیه می شود حاوی ماده ای بنامه اسید فیتیک است این ماده مانع جذب آهن ، کلسیم و روی می شود لذا کمبود این مواد در فرد بوجود می آید .
4- از غلات برشته شده مانند برنحک - گندو برشته و ذرت بو داده بعنوان میان وعده استفاده کنید .
5- برای جذب بهتر پروتئین موجود در غلات می توانید آنها را با یک پروتئین حیوانی ( گوشت و تخم مرغ ) یا پروتئین گیاهی (عدس و لوبیا ) مصرف نمائید .
مصرف غذاهای معمول ایرانی مانند عدس پلو - لوبیا پلو- عدسی که با نان مصرف می شود این موضوع را تامین می کند
گروه گوشت ، تخم مرغ و حبوبات
انواع گوشت های قرمز ( گوسفند و گوساله ) گوشت های سفید ( مرغ و ماهی ) اعضای داخلی بدن ( جگر - دل و قلوه - زبان و مغز ) تخم مرغ و حبوبات ( نحود - لوبیا - عدس - لپه - ماش ) و مغزها ( گردو - فندوق - بادام - پسته و تخمه ها ) در این گروه قرار دارند . این گروه مهمترین نقش را در تامین پروتئین مورد نیاز بدن دارد و منبع مهم تامین آهن و روی بدن و برای خونسازی ضروری هستند.
پروتئین ها بر اساس منبع تهیه دو دسته اند
پروتئین های حیوانی ( گوشت و تخم مرغ ) و گیاهی ( حبوبات و مغرها )
بدن بطور متوسط روزانه به 2-3 واحد از غذاهای گروه گوشت ، تخم مرغ و حبوبات نیاز دارد 1 واحد از غذاهای این گروه شامل 60 گرم گوشت ( 2 قطعه متوسط خورشتی ) یک ران مرغ ، 60 گرم ماهی ، دو عدد تخم مرغ و یا یک لیوان ماست خوری حبوبات پخته .
برای مثال :
اگر فردی بخواهد 3 واحد مورد نیاز خود را از این گروه تامین کند می تواند 1 عدد تخم مرغ در صبحانه 3 قطعه گوشت خو رشتی
( 90 گرم ) در نها ر و یک کاسه ماست خوری عدس یا خوراک لوبیا در شام مصرف کند .
جدول غذاهای گروه گوشت ، مرغ و حبوبات معادل یک واحد
گوشت قرمز | مقدار معادل یک واحد |
گوسفند / گوساله | 2 قطعه خورشتی یا کبابی |
همبرگر | 3/2 یک قطعه همبرگر |
سوسیس | یک عدد 50 گرمی |
گوشت سفید و مرغ | |
ران مرغ | 1 عدد |
سینه مرغ | کمی بیش از 4/1 |
ماهی | 1 قطعه متوسط ( 60 ) گرمی |
تن ماهی | نصف لیوان بدون روغن |
میگو | 6- 8 عدد ( 60 ) گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
حبوبات | |
نصف لیوان یا یک کاسه ماست خوری از حبوبات پخته شده |
نکاتی در باره مصرف گروه گوشت ، تخم مرغ و حبوبات
1- گوشت باید به خوبی مغر پخت شود ( بپزد )
2- چربی های گوشت را از آن جدا کنید
3- پوست مرغ را قبل از پختن از روی آن بگیرید .
4- سعی کنید از گوشت سفید ( مرغ و ماهی ) بیشتر استفاده کنید
5- مرغ و ماهی را بصورت آب پر یا کبابی مصرف کنید
6- مغز و زبان علاوه بر پروتئین حاوی مقادیر زیادی کلسترول ( مضر برای قلب ) است در مصرف آنها افراط نکنید .
7- زرده تخم مرغ حاوی کلسترول است مصرف هفتگی آن از 3 تا 4 عدد افزایش نیابد .
8- از حبوبات برشته شده ( عدس - نخود ) مغزها ( پسته - بادام - گردو ) غلات ( گندم ) بعنوان میان وعده مصرف نمائید .
9- مواد افزودنی به سوسیس و کالباس سرطان زا است از مصرف این مواد حد الامکان پرهیز کنید
10- از مصرف گوشت های دودی شده ( ماهی شور یا دودی ) بعلت حاوی عوامل سرطان زا خود داری کنید .
گروه شیر و لبنیات
غذاهای این گروه منبع اصلی تامین کلسیم و فسفر بدن هستند - کلسیم ماده اصلی تشکیل دهنده استخوان هاست مصرف این مواد در استحکام ها استخوانها دندانها ضروری است .
علاوه بر کلسیم و فسفر غذاهای این گروه حاوی ویتامین Bو A نیز هستند و باعث سلامت بینایی و پوست می شوند شیر ، ماست ، کشک ، پنیر ،بستنی ، از نمونه غذاهای این گروه هستند.
بدن ما روزانه 2تا 3 واحد از غذاهای این گروه را نیاز دارند . یک واحد از غذاهای این گروه شامل 1 لیوان شیر - 1 لیوان ماست 60 گرم پنیر ( معادل 2 برش پنیر ) یک لیوان کشک مایع می باشد .
نکاتی درباره مصرف گروه شیر و لبنیات
1- محصولات لبنی را تا جای ممکن پاستوریزه مصرف کنید .
2- کشک مایع را به مدت 5 دقیقه بجوشانید بعدمصرف کنید
3- ماست مطمئن ترین غذا در دسته لبنیات است
4- مصرف بی رویه بستنی منجر به چاقی می شود در استفاده آن رعایت نمائید
گروه میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزی ها در مقایسه با دیگر گروهها از پروتئین و انرژی کمتری برخوردار است اما منابع اصلی فیبر، ویتامین و مواد معدنی بدن است این مواد علاوه بر اینکه برای رشد و ترمیم بافت ها لازم هستند خاصیت آنتی اکسیدانی داشته از ابتلا به سرطان جلوگیری می کند .
سبزی ها و میوه های به رنگ سبز تیره - زرد تیره و نارنجی حاوی ویتامین C,A هستند .
گوجه فرنگی - کدو حلوایی - هویج - اسفناج - طالبی - هلو - آلو - شلیل - زرد آلو - جز و این گروه اند .
بدن ما روزانه به حداقل 3 تا 4 واحد از این غذاهای این گروه احتیاج دارد ( مصرف 3 - 5 واحد سبزیجات و 2-4 واحد میوه در روز توصیه می شود )
هر 1 عدد از میوه ها و سبزیجات به اندازه یک سیب متوسط 1 واحد حساب می شود مثل گلابی - پرتقال - فلفل دلمه ای گوجه فرنگی درشت هر کدام یک واحد محسوب می شوند 12 عدد گیلاس ( واحد - 1 خوشه انگور ( کوچک ) 1 واحد حساب می شود 1 لیوان سبزیجات خرد شده و نصف لیوان آب میوه ارزش یک واحد دارد .
جدول غذاهای گروه میوه ها و سبزی معادل یک واحد
گروه میوه ها | مقدار معادل یک واحد |
سیب | 1 عدد متوسط |
پرتقال | 1 عدد متوسط |
نارنگی | 2 عدد متوسط |
هلو | 1 عدد متوسط |
زرد آلو | 4 عدد متوسط |
شلیل | 1 عدد متوسط |
گلابی | نصف یک میوه متوسط |
موز | 1 عدد کوچک |
کیوی | 1 عدد متوسط |
گیلاس | 12 عدد متوسط |
آلبالو | 4/3 لیوان |
توت فرنگی | 1 و 4/1 لیوان |
انگور | 17 دانه انگور |
هندوانه | 1 قاچ (1 و 4/1 لیوان میوه قطعه شده ) |
خربزه | 1 قاچ (1 لیوان میوه قطعه شده ) |
طالبی | 3/1 یک طالبی بزرگ ( 300 گرم ) |
کمپوت ها | |
گلابی، هلو، آناناس،گیلاس،زردآلو | نصف لیوان |
آب میوه ها | |
پرتقال ، سیب، گریپ فروت | نصف لیوان |
آلو ، انگور | 3/1 لیوان |
خشکبار | |
آلو | 3 عدد |
برگه زرد آلو / سیب | 4 عدد |
انجیر خشک | 5/1 عدد |
کشمش | 2 قاشق غذاخوری |
سبزی ها | |
سبزیجات خام | 1 لیوان خرد شده |
سبزیجات پخته | نصف لیوان |
نکاتی درباره مصرف گروه میوه ها و سبزیجات
1- سبزیجات را تا جای ممکن خام مصرف کنید
2- سبزیجات و میوه های خام را به خوبی شسته و پس از ضد عفونی مصرف نمائید .
3- سبزیجات را با آب کم و یا مثل اسفناج بدون آب بپزید
4- سالادی که تهیه می کنید با فاصله کمی قبل از سر و غذا باشد ، زیرا ویتامین های موجود در آن در اثر در معرض هوا بدون تخریب می شود
5- استفاده از چاشنی ها مانند اب لیمو - آب نارنج - و غوره و روغن زیتون برای سالاد بسیار بهتر از سس های مایونز است .
6- از میوه ها بصورت میان وعده استفاده کنید
7- مصرف میوه بهتر از اب میوه است
نکاتی درباره مصرف گروه مواد غذایی متفرقه
1- مصرف چربی ها ، شیرینی ها و چاشنی ها را محدود کنید
2- در مصرف چربی ها سعی کنید از روغنهای مایع استفاده کنید .
3- بهتر است افراد دارای اضافه وزن مصرف مواد قندی و نوشابه را به حداقل برسانند .
4- بهترین نوشیدنی اب سالم است
5- مصرف چیپس را در رژیم غذایی به حداقل برسانید .
6- به خاطر داشته باشید مصرف یک نوبت از این مواد اثر منفی آشکاری بر سلامت ندارد اثرات منفی آن با استفاده مکرر بروز می کند و سلامت را به اسیب می رساند .
بیماریهای مرتبط با کمبود ریز مغذی ها
*فقر آهن و کم خونی ناشی از آن
آهن برای ساخته شدن گلبول های قرمز خون لازم است جز آهن مواد مغذی مانند اسید فولیک - ویتامین B6 - ویتامین B12 - ویتامیت C و پروتئین ها برای خونسازی لازم است .
افراد در معرض خطر
شیر خواران - کودکان زیر 6 سال ، نوجوانان به حصوص دختران نوجوان - زنان سینین بار وری ( 15 تا 49 ساله ) زنان باردار
علل ایجاد کم خونی فقر آهن
- بیماریهای مزمن ( مانند کلیوی ) آهن از دست می دهند یا قادر به جذب آهن نیستند و دچار کم خونی فقر آهن می شوند .
- دریافت ناکافی آهن از غذاهای حاوی آهن موجب کم خونی فقر آهن می شود
- عادات بد غذایی مانند عدم مصرف گوشت - مصرف غذاهایی مانند پیتزا - ساندویج های سوسیس و کالباس - تنقلات کم ارزش مانند شکلات - چیپس موجب کاهش اشتها و استفاده ماده غذایی مفید و نهایتا کم خونی فقر آهن در افراد می شود .
- ابتلا به بیماریهای انگلی
- مصرف چای همراه یا بلافاصله پس از غذا مانع جذب آهن مواد غذایی در بدن می شود
- مصرف نانهای حاوی جوش شیرین بعلت اسید فیتیک موجب کاهش جذب آهن می شود
- مشکلاتی دندانی که منجر به بی اشتهایی یا مشکل در غذا خوردن می شود
- خونریزی های شدید عادت ماهیانه در دختران و زنان جوان
علائم و نشانه های کم خونی فقر آهن
بی حالی - خستگی - رنگ پریدگی مخاط پلک پایین و زبان افراد کم خون و خطوط کف دست رنگ پریده است .
گزگز شدن کف دست و پا و خواب رفتن آنها از علائم کم خونی است .
بی اشتهایی - سیاهی رفتن چشمها - سر گیجه - حالت تهوع - طپش قلب و تنگی نفس از علائم کم خونی شدید در افراد است .
تمایل خوردن به خاک - مهر در کودکان و برخی نوجوانان از علائم کم خونی است .
پیشگیری از کم خونی فقر آهن
1- آهن یاری : مصرف قرص آهن در گروههای آسیب پذیر
2- غنی سازی مواد غذایی : غنی سازی نان با آهن که از سال 1380 در استان بوشهر شروع شده است و به سایر مناطق کشور گسترش می یابد .
3- تغذیه مناسب : شناحته شده ترین منابع آهن ، انواع گوشت می باشند علاوه بر آن جگر ، حبوبات ، سبزیجات ، مغزها و خشکبار نیز از منابع غنی آهن به حساب می آیند .
مصرف غذاهای حاوی ویتامین C مانند میوه ها و سبزیجات قابلیت جذب آهن را افزایش می دهد جوانه گندم و عدس باعث افزایش جذب آهن مواد غذایی در بدن می شوند .
درمان کم خونی فقر آهن
مواد غذایی سرشار از آهن و قرص سولفات آهن می باشد .
نکاتی در مورد تغذیه و کم خونی فقر آهن
1- از مواد غذایی دارای آهن مانند گوشت قرمز - سفید و جگر استفاده کنید
2- مواد غذایی که قابلیت جذب پایین دارند مانند اسفناج - عدس و تخم مرغ را به همراه غذاهای حاوی آهن مصرف کنید .
3- پروتئین سویا میزان جذب آهن را کاهش می دهد برای مصرف سویا آن را با گوشت مخلوط کنید
4- از جوانه غلات و حبوبات که قابلیت آهن بالائی دارد بیشتر استفاده کنید
5- همراه با وعده های غذایی از سالاد همراه آب لیمو - نارنج - و غوره بیشتر استفاده کنید
6- مصرف سبزی های تیره مانند اسفناج و جعفری را افزایش دهید
7- در میان وعده ها به جای مصرف تنقلات کم ارزش مانند چیپس و پفک از مغزها و خشکبار استفاده کنید
8- از مصرف چای - قهوه - و دم کرده گیاهی نیم ساعت قبل و 2 ساعت بعد از غذا بپرهیزید
9- مصرف قرص آهن همراه با شیر و لبنیات جذب آهن را با مشکل روبرو می کند .
قرص آهن را با آب مرکبات میل کند.
10-مصرف قرص آهن رنگ مدفوع را تیره می کند نگران نشوید
11- قرص آهن را بطور مرتب میل کنید و دوره درمان کم خونی را تکمیل کنید
12- برای جلوگیری از عوارض گوارشی احتمالی ، قرص آهن را پس از غذا میل کنید .
*کمبود ید و پیشگیری از آن
ید از عناصر شیمیایی مورد نیاز بدن مانند کلسیم روی و آهن است .
مهمترین نقش ید شرکت در ساختمان هورمون های تیروئیدی است هورمون های تیروئیدی برای رشد - کار کرد دستگاه عصبی - انجام سوخت و ساز بدن و تولید گرما و انرژی مورد نیاز هستند
کمبود ید از مشکلات مهم بهداشتی در جهان است
افراد در معرض خطر
کودکان - افراد در سن بلوغ - زنان باردار - زنان شیرده - ساکنین مناطق کوهستانی
عوارض کمبود ید
- گواتر شایع ترین عارضه است و به معنی بزرگ شدن غده تیروئید در جلوی گردن می باشد .
- کم کاری غده تیروئید باعث عقب ماندگی ذهنی و جسمی در کودکان می گردد
- سقط جنین
- مرده زایی
- لوچی چشم
- کری و لالی از عوارض کمبود ید است .
پیشگیری از کمبود ید
تامین ید از طریق آب و مواد غذایی بهترین راه است و بهترین همه استفاده از نمک ید دار است
نکات مهم در نگهداری و مصرف نمک ید دار
1- توجه به بسته بندی نمک در هنگام خرید به عبارت ( ید دار )
2- قرار ندادن نمک ید دار در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت
3- نگهداری نمک ید دار در ظروف درب بسته و بدون منفذ شیشه ای - پلاستیکی یا چوبی
4- استفاده از نمک های ید دار تصفیه شده توصیه می شود .
*کمبود ویتامین A و پیشگیری از آن
ویتامین A از ویتامین های محلول در چربی است و در بینائی و جلوگیری از بیماری ها نقش مهمی دارد بیشتر در منابع حیوانی مانند روغن کبد ماهی - جگر - لبنیات - زرده تخم مرغ وجود دارد .
در گیاهان زرد مانند هویچ -کدوحوایی - فلفل قرمز - زرد آلو و نارنگی پیش ساز این ویتامین یعنی کاروتن وجود دارد
ویتامین A و کاروتن از طریق غذا و گیاهان زرد دریافت و در کبد ذخیره می شود تا در صورت کمبود مورد استفاده بدن قرار گیرد .
عوارض کمبود ویتامین A
1- اختلال در دید و در نوع شدید کوری
2- کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ها و عوامل سرطان زا
3- بیمایها تنفسی - گوارشی و پوستی
4- در ابتلای کم خونی موثر است
افراد در معرض خطر
کودکان 6 ماه تا 6 سال - زنان باردار و شیرده - نوزادان با وزن کمتر از 2500 - کودکان و نوجوانان مبتلا به اسهال و سرخک
راه های پیشگیری
1- مصرف قطره های ویتامین A+D در شیر خواران
2- استفاده از منابع غذایی سرشار از ویتامین A
3- استفاده از مکملهای خوراکی ویتامین A
* کمبود روی و پیشگیری از آن
روی نقش مهمی در ایمنی بدن - بهبود زخم ها و کارکرد حواس بویایی و چشایی دارد . همچنین برای رشد ونمو دوران جنینی - کودکی و نوجوانی ضروری است .
منابع روی
گوشت قرمز - ران مرغ - حبوبات - مغزها و لبنیات منابع غنی روی هستند
علل کمبود روی
دریافت ناکافی غذاهای حاوی روی و مصرف موادی مانند جوش شیرین که مانع جذب روی می شوند
علائم و نشانه های کمبود روی در بدن
کند شدن رشد - بی اشتهایی - کند شدن بهبود زحم ها - ریزش مو ضایعات پوستی
نکاتی در مورد پیشگیری از کمبود روی
-گوشت قرمز گوساله و گوسفند حاوی روی بیشتری در مقایسه با ماهی است
- گوشت ران مرغ در مقایسه با سینه مرغ غنی تر از روی است
- سبزی و میوه منابع خوبی برای جبران کمبود روی نیست
* کمبود کلسیم و پیشگیری از آن
از عناصر مهم بدن که در حفظ و ایجاد استخوان ها نقش دارد کلسیم است